28 Şubat 2011 Pazartesi

Çakma Onkologlar

Bu dünya üzerinde öyle insanlar var ki, tek ortak noktamız soluduğumuz hava..O da mecburen, vücudumuzun oksijenlenmesini bozmayalım diye..

Ben bunları yıllardır bilirdim de, annemin kanser tanısı almasıyla mı gözüme daha bir batar oldular, yoksa ben mi daha hassas oldum, orasını bilemiyorum..

En temel özellikleri, her şeyi  bilirim havasında olmaları..Yahu bir insan her şeyi nasıl bilsin..Bir aklı selim çıksa da söylese şunlara..Mesela kanserle ilgili bir kitap ya da bir makale okuyup onkolog oluyorlar..Halbuki gerçek onkologlar bile bazı yerde, bunu biz bilemeyiz  diyorlarken..

Fakültede bir hocamızın çok klişe bir sözü vardı : ''Az bilen, en tehlikelidir..Çok bilen ve hiç bilmeyenin kalkışamayacağı işlere kalkışır..O yüzden bir şeyi ya  az bilmeyin, ya da hiç yapmayın..'' derdi..Ne doğru söz...

Bir diğer özellikleriyse, sıfır empati.. Zaten empati yapsalar bunlar olmayacak..Tamam sen de kansermiş gibi yap demiyorum ama hiç olmayacaksın diye bir garanti mi aldın..Yarın bir gün bunları sen yaşasan sana bunların söylenmesi hoşuna gider mi? Bir düşün..Biz de bunların bizim başımıza geldiğine inanamıyoruz..Hatta annem bir gün dedi ki :''Ben hasta gibi hissetmiyorum, ameliyat olmam şart mı?''
Buna rağmen büyük boyutta bir bağırsak ameliyatı geçirmesi gerekti..Ve hala da bizi bekleyen uzun bir kemoterapi süreci var..

Şüpheniz olmasın ey nefes kardeşlerim, biz de her gün interneti tavaf edip rektum kanserini, okuyoruz..Adını duymadığım fakültelerdeki doçentlik tezlerini bile okudum..Ama bir gün de demedim ki, tamam kesin şu şöyle olur..

Sadece şunu diyebilirim Allah bilir..Biz kimiz ki?
Bu bir yazı, bir imtihan..Önemli olan bundan ne ders çıkaracağımız..
Ben adıma çıkardığım dersleri yazayım..
Her gün yaptığınız basit şeyleri ( istediğini yemek, tuvalete gitmek, su içmek, normal yolla nefes almak, istediğin zaman  uyumak) basit görmeyin..
Bir gün içinde, bunların hepsini kaybedebilirsiniz..
Ve sonra düşünün tüm bunları , şimdiye dek olan ömrünüzde her gün yapmıştınız..Hiç bunlar için şükrettiniz mi?
İşte ben şimdi ediyorum, çünkü ne kadar önemlilermiş anladım.Biri bile vazgeçilmezmiş.Başımızdan geçen şeylerden bu sonucu çıkardım..Darısı  diğer nefes alanların başına..

13 yorum:

gezicini dedi ki...

çok çok güzel yazı . en güzeli de hocanızın söyledikleri. çok doğru!
sevgiler
gorki

Tuten dedi ki...

Öncelikle çok geçmiş olsun ve yazının her bir kelimesi doğru. Gerçek şükran her gün aldığımız her nefes için olmalı
Sevgiler

çakıltaş dedi ki...

korktum birden, bu önemsemediklerimiz için bile şükretmek gerek ne kadar doğru...

ucanbalon dedi ki...

Merhabalar,

Öncelikle çok geçmiş olsun. Bundan 5 ay önce babama "mide kanseri" teşhisi koyuldu ve ilk öğrendiğimizde yıkıldık. Şimdi kemoterapi&radyoterapi sürecindeyiz. Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Her hastalığın kendine göre seyri var ama sormak istediğiniz birşey olursa yardımcı olmak isterim.

Sevgiler

mail adresim: cakir.banu@gmail.com

Tekrar geçmiş olsun.

SERRA dedi ki...

ne güzel yazmışsın,yazın beni tefekküre sevketti,hayatta sağlığı yerinde olupta basit şeylere canı sıkılana sinir oluyorum , sonra da "off hiç bir şeyden zevk almıyorum derler.Şükret ya şükret...

Unknown dedi ki...

Çok haklısınız , az bilmek az uzmanlık diye bir şey yok.Uzmanlaşmak konuya hakim olmak demek.Birde patavatsızlıkalrı var , doğru söylensin ama söylenme şekli doğru olsun...
annenize acil şifalar dilerim.İnşallah sağlığına en kısa sürede kavuşur...Allah bu zorlu günlerde sabır ve güler yüz versin...Gülümsemek şifa gibidiir bence...hayat aşılar yeniden ,insana

Hande dedi ki...

Hepinize çok teşekkürler, bazen bazı şeylere dayanamıyorum ve yazıyorum böyle yazılar..Anneme tüm güzel dileklerinizi ileteceğim..

anneyazar dedi ki...

Anneni seviyoruz. Çok zor bir süreç evet ama su gibi akıp geçecek yürekten inanıyorum. Dualarımızla yanınızdayız ve hayırlısıyla hep beraber atlatacağız. Onun bunun dediklerini de kulak ardı edin, Herkesin her dediğini dinlememeye, canını bu kadar sıkmalarına da izin vermemeye çalışın canım benim. Lütfen bu süreçte bir de bunlarla uğraşma. Tekrar ediyorum her şey allahın izniyle çok güzel olacak.

Fatma dedi ki...

Handecim, çok vurucu bir yazı olmuş, şükretmeyi unutmamak lazım, bu yazıyı paylaştığın için sana teşekkür ederim.

Hande dedi ki...

@anneyazar:sağol güzelim, desteğini her zaman hissediyorum..en iyi anlayacaklardan birisin sen beni, biliyorum..
@fadiş: çıkardığım dersleri paylaştım sadece ,beğenmene sevindim canım..

zeynep.cetinbag dedi ki...

geçmişler olsun, babam da bugün kolonoskopi oldu ve polip alındı. Hastaneler zor, doktorlar zor, allah kolaylık versin, bugünler geride kalacak, tekrar geçmiş olsun...

kekik dedi ki...

handecim çok ama çok güzel yazmışsın yüreğine sağlık diyeyim.annen için de bol bol şifa...

Hande dedi ki...

@zeynep:babana çok geçmiş olsun, umarım herşey yolunda gider, bir sorun çıkmaz..
@kekik:çok teşekkürler..

Related Posts with Thumbnails