23 Kasım 2010 Salı

Tozpembe Hayat

Öyle üzülüyorum ki şu hastanelerin haline..Esas hastaların haline..Sağlam girip hasta çıkmak için birebir..
Her gidişimizde öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki..Kendi halimizi bırakıp, başkalarına daha çok üzülüyoruz..
Aslında kanser öldürmüyor insanları bence,  işlemler için beklemek, sonuçlar çıksın diye beklemek, ameliyat günü alalım diye beklemek öldürüyor..Çünkü bu kanser, şakası yok..Teşhis konur konmaz bir an önce tedavi sürecine girmek lazım..
Üstelik paranız da olsa, prof.'a da gidecek olsanız yine de iş olmadık şekillerde uzayabiliyor..İlla bir tanıdığınız olmalı, illa o araya alınsın bu hasta, diye aramalı..
Ne yazık, ne üzücü bir sağlık sisteminin bunu gerektirmesi..

Mesela şöyle bir olay geldi başımıza..Radyoterapi için, bayram sabahı dönüşünde sabahın köründe hastaneyi aradım..Hatta ilk arayan bendim muhtemelen, kadın zor açtı telefonu..Randevu almak istediğim hocanın adını söyledim ,sekreter hanım önce 20 Aralık' a gün verdi..Yani yaklaşık bir ay sonrası..Ben de yapmayın etmeyin, falan filan dedim,neden sonra 8 Aralık' a çekti..Sonra ameliyatı yapacak cerrahı aradım, yine sabahın o saati, adamcağız, çok geç olur daha erkene almamız lazım dedi..Kendi aradı bugün fakat ulaşamadı, yarına haber bekliyoruz şimdi ulaşabildi mi diye..

Kısacası biz hocalardan bile bir ay sonraya randevuyu zor alırken, bir hafta sonrası bile çok geçken, normal poliklinikteki vatandaş ne yapsın..Bugün git yarın gel şeklinde çalışıyorlar çünkü..MR randevusu almak için kaç ay bekleyenler gördüm..Normal bir PET taramasının sonucu 3 günde çıkıyor, patoloji raporu desen bir hafta..Kısacası adamlar yeni başlamış bir kanserle hastaneye girseler, uzak organ metastazıyla çıkarlar bu sürede..

Çok iç karartıcı mı oldu bu yazı sizce? O zaman derin bir nefes alın ve şöyle deyin:
''Benim yarın hastaneye gidip bir kanserle uğraşmam gerekmiyor..!''
Bakın hayat birden ne kadar da tozpembe oldu değil mi? :)

8 yorum:

Defne dedi ki...

Canım Hande'ciğim, dilerim herşey anneni ve sizi daha fazla yormadan, gönlünüzce sonuca ulaşsın.

Duru'nun dişleri konusunda içimi rahatlattın, teşekürler.
Sevgiler.

elif-kayra dedi ki...

çok geçmiş olsun hande, herşey bizler için ,
allah düşürmesin eksikte etmesin, ama dediğin gibi sistem kötü geçen haftalara kadar okudum bir haberde,kemoterapide olan hastaları, öğlen yemek saati geldiğinde hastane çalışanları dr. yemek saati diyerek 1 saat gibi bir süre ara veriyorlarmış... o hastalar banklarda bahçelerde bekliyorlar,
Bu nasıl bir sistem nasıl bir uygulama nedemek...
söylicek söz bulamıyorum...

Hande dedi ki...

Defnecim ne demek,her zaman kafana takılanları sorabilirsin sevgiler..

Elif-Kayra,doğrudur o haber emin ol..Belki daha da beterdir durum..Ama orada suçlu doktorlar ya da çalışanlar değil..O doktorları orada o sistemle çalıştıranlar..

a.c dedi ki...

Kolaylıklar sizinle ve tüm hastalarla olsun. Hasta olmak çok zor ama hasta yakınları için de çok zor biliyorum. Allah yardımcınız olsun. sizin ve tüm hastaların.

Efsun dedi ki...

Hande iste bu yüzden bir yanim evime dönelim desede diger yanim burada kalmamizi söylüyor. 1 sene önce Ankara'da allerjik bir atak yasadim, Hacettepe'ye ÖZEL muayaneye randevu aldik prof hanimdan. Gittik saatinden önce, doktorun misafiri var BEKLE dedi sekreter. Öncelikle bekle degil bekleyin dedim gectik bekleme salonuna. Randevunu saatini iki saat gecince sinirden catlamis bir vaziyette gittim tekrar sekreterin yanina, aaa siz hala burdamisiniz unuttuk biz sizi demezmi! Kadini ativerecektim camdan asagiya!! Paranla rezil olmak böyle oluyor herhalde... Tekrar gecmis olur, en kisa zamanda atlatir annecigin insallah!

Adsız dedi ki...

Allah sağlık versin Handecim...
aslı

SERRA dedi ki...

Aynen öyle canım oralarsız etmesin , oralara düşürmesin de..
çok şükür ki imkanınız var..

Adsız dedi ki...

handecim maalesef hastanelerimizin durumu aynen böyle
acil şifalar dilerim.

Related Posts with Thumbnails