7 Nisan 2010 Çarşamba

Uyku Uyku Derin Bir Uykuuu...

Giderek düzelmesini bekliyordum ben bu uyku sorunsalının..Fakat ne mümkün..Yenidoğan bebeklerden beter oldu Beril, hele ki son bir haftadır..
Gece saat 00:00 gibi emilip yatıldıktan sonra,02:00de tekrar kalkıyor..20 dakika aralıklarla uyanıp uyanıp uyuyor..Daha doğrusu uyumuyor ,yataktan kalkmaya çabalıyor..Artık yavaştan yatar konumdan kendi başına oturur pozisyona geçebiliyor..Sanırım bunun da etkisi oldu..Yatakta garip uyku pozisyonlarına sokuyor kendini..Saat 04:00den sonra da saat başı kalkıyor..Zaten 07:00de tamamen kalkıyor..Yani süper düzenli uyuyan bir annesi var tahmin edersiniz..
İşe başlasam diyordum ama bu uykuyla zor..Sabahları zombi gibi oluyorum..
Büyüsün düzelir ,geçer demişlerdi..Ama ne mümkün..Bir de odasını ayıralım diyorduk...:))
Nasıl düzelecek bilmiyorum..Her gün yeni teknikler deniyorum..
Tecrübe sahibi annelerden tavsiye bekliyorum..

19 yorum:

SERRA dedi ki...

Canım ben Betül'ü 6 aylık , Reyyan'ı 9 aylıkken ayırdım odamdan..İlk 2-3 ay çok zorlandım vazgeçip tekrar odama alacak oldum ama geçti.Yeni ayırdığın dönemde neredeyse çocuğun yanında sabahlıyorsun.Bence çok geç kalmadan ayır nasıl olacak dersen,zor olacak:( dediğin gibi işe başlayınca ne olacak, böyle bir geceden sonra nasıl verimli olur ki insan, düşünmeden edemiyo..zor olsa da yaşını geçmeden ayır ve bir düzen oturtun en azından, kararlı ol mutlaka, bol sabırlar diliyorum, sevgiler...

Defnenin Annesi dedi ki...

Aslinda geceleri emzirmemek gerek, ama biz defnede malesef basaramadik, sevgili banu (miracik) geceleri emzirmiyor istersen ona sorabilirsin. Eger uyumadan önce ek gidaya basladiysan, o ona en az 6 saat yetmesi gerekmis. Ben 20 ay sonra yani emzirmeyi biraktiktan sonra rahat uyuyorum diyebilirim. Ondan önce dis cikaracagi zamanlar yada birden büyüdügünde yada gün icinde cok insanla karsilastiginda geceleri daha huysuz oluyordu...

uğurlu gelecek dedi ki...

Dişle ilgili bir sıkıntısı olabilir yada gündüz uykusunu çok uyuduğu ve uykusunu aldığı için olabilir geçen haftalarda yağız aynıydı şekilden şekile giriyordu yatağın içinde arada şaşsada düzene girdi şimdi. istersen geceleri yıkamayı dene rahatlayıp uyumaya alışı belki..

Hande dedi ki...

Herkese güzel tavsiyeleri için teşekkürler..
Aslında gece emzirmemeye çalışıyorum..Ama çaresiz kalıyorum bazen,çünkü hiç bir şeyin fayda sağlamdığı durumlar oluyor..Genelde uyutmadan banyo yaptırmaya da çalışıyorum..Umarım diştendir ve geçici bir durumdur inşallah diyorum..Yoksa böyle giderse Beril tek çocuk kalacak..:))

Sinem dedi ki...

Bizde aynı problem olmuştu, gece emzirmeyi kestikten sonra düzeldi, gece uyandığında kesinlikle yatağından almadan su,rezene çayı vs.vererek geri uyuttum.Hatta bende meme kokusunu aldığı için bu görevi çoğunlukla eşim üstlendi.1-2 hafta sonra düzelmişti ve şimdi bütüm gece uyuyor.Birde emzik vs.herhangi birşeyle uyuyorsa onun içinde uyanıyorlar,kendi kendine uyumasını öğretin bence.Birde artık büyümüş odasını ayırmak için geç kalmayın

Hande dedi ki...

Ah adaşım, kelin ilacı olsa başına sürer. Ben hala Bulut'a bir uyku düzeni oturtamadım ki.

Kolay gelsin diyorum. Umarım Beril Bizim oğlan kadar inatçı çıkmaz da biran önce bir uyku düzeni oturtuverir.

Hande dedi ki...

Herkes ne kadar dertliymiş bu konudan anladım ..
Sinemin önerileri mantıklı gerçekten yatağından almadan kısmı bana zor görünüyor..Hele ki eşimin yapabilmesi daha zor görünüyor ama denemek lazım tabi..:))
Hande Bulutun yaşını düşününce gözüm korktu canım..

Adsız dedi ki...

Hande ciğim biliyorsun Peri de geçen ay neredeyse hiç uyumuyordu geceleri.Doktorumuzun önerisiyle biz de gece emzirmeyi kestik.Saat 00-06 arası çocuğa hiç ellemeyin dedi.Tabi bu mümkün değil.Yaklaşık 1 aydır uğraşıyoruz ve babası devreye girdi.Son 1 haftadır sanki biraz biraz daha iyi gibi.Geceleri 1 kez su veriyoruz.İnşallah düzeliyordur diye düşününüyoruz ama her an bizi yanıltabilir.Bir de doktorumuz da bize odayı ayırmamızı söyledi.Odayı ayırdık,yani yatak odasını ona verdik biz odadan çıktık:)))

Adsız dedi ki...

sevgili Hande
kesinlikle odasını ayırmalısın ben psikolog bi anne olarak 6. ayda odasını ayırdım hep yatağında olan uyku arkadaşı edindik:)) uyku arkadaşının da geceliği var uyku zamanı mutlaka onu yanına koyuyorum bir de her hık mık dediğinde yanına gitmiyoruz en kısa zamanda düzeleceğini hiç aklından çıkarma sevgiler
aslı

Hande dedi ki...

Sevgili Bernacım bloğumuza ziyaretlerin için ve güzel yorumların için çok teşekkürler..Peri'yi öperiz Berille çok çok..

Hande dedi ki...

Aslıcım çok doğru bence de ayırma zamanı geldi de geçiyor..
Bu arada bir anket koyuyorum siteye oylarsanız sevinirim..Sevgiler

SERRA dedi ki...

Merhaba Hande
hani sormuşsun ya bebek için buzluğa neler koymak gerekir diye
yazdan 4-5 kabağı küp doğrayıp koydum .Reyyan'ın çorbalarına evde karnıbahar,brokoli olmadığı zaman alternatif oldu.o miktar yetti bana zaten 5-6 küp atıveriyosun,yeşil fasulyeler minik doğranıp çorba için çeşit olabilir,yazın yaptığım tarhana çok işe yaradı Reyyan seviyo tarhanayı, kayısı marmelatı mutlaka..bir de Reyyan vişne reçelini seviyor,yazın yaptığım az geldi sonra buzluktaki vişneden reçel yaptım , yine buzlukta ki vişneden yaptığım kompostoyu severek içiyor, yani bebeğin yeme zevki göz önüne alınıyor bu durumda,sevgiler

Hande dedi ki...

Serracım çok sağol güzelim detaylı cevabın için...

Elif İzbırak Yavuz dedi ki...

Sevgili Hande,
Uyku sorunları ile boğuşan bir anne olarak deneyimlerimi yazayım dedim. Oğlum Ada şu anda 9.5 aylık. Ada'cık ilk 7-8 ay reflü sıkıntısı çektiği için uyku eğitimi vermemiz neredeyse imkansızdı. Fakat odasını yaklaşık 3 aylıkken ayırdık. Bir iki ay öncesine kadar Ada geceleri 4-5 kere uyanıyordu. Geceleri emzirmeme ve mama vermeme kararı aldık biz de. Bir de herkesin dediği gibi biz de babamızı devreye soktuk. Eşim bir dönem geceleri Ada'yı gayet güzel ve hızlı bir şekilde uyutabiliyordu. Hatta Ada'cık birkaç gece sabah 6ya kadar hiç uyanmadan uyudu. Fakat son bir iki haftadır gece uyanmalarında eşim yanına gittiğinde yaygarayı basıyor ve geri uyutmamız neredeyse 2 saati buluyor. Ben de acaba babamızı fazla mı devreye soktuk, çocukcağız beni göremediği için mi geri uyumuyor diyerekten odasına geçici olarak bir çekyat koydum. Gece uyandığında yanıma yatırıp emziriyorum, tam anlamıyla uyuduğundan emin olduktan sonra da Ada'yı yatağına yatırıyoruz. Ben de onun odasında çekyatta yatıyorum. Bunu yapmaya başladığımızdan beri durum biraz düzeldi. Bu uyku konusu başlı başına çok bilinmeyenli bir denklem, ve insan uykusuz olduğu zaman sorun daha da çözülmez görünüyor. Benim anlayabildiğim kadarıyla mümkün olduğunca tutarlı olup (uyku saati, uyku rutini, gündüz uykularının zamanları vs.) mümkün olduğunca da bebişe yardımcı olmak dışında yapılabilecek birşey yok. Gerisi bebeğe kalıyor, uyumak istiyorsa uyuyor, herşeyi doğru yapmana rağmen uyumayabiliyor. Bütün bu uyku eğitimcileri kontrolü elinize alın, patronun kim olduğunu çocuğunuza öğretin filan gibi birşeyler söylüyor. Fakat bu yaklaşım bana (ve sanırım çoğu Türk annesine) biraz fazla Anglosakson geliyor. Kendime hep şunu hatırlatmaya çalışıyorum: çocuklar programlanabilecek robotlar değiller. Sonuçta tüm çabalarımıza rağmen Ada'yı geceleri tekrar emzirmeye başladım, ama bu da şimdilik tüm ailenin daha iyi uyumasını sağladı. Ama tabi emzirmeyi bırakma çabalarımız da devam edecek. Pek bir tavsiyede bulunmadım biliyorum ama bence tavsiye yerine deneyimleri paylaşmak daha faydalı. Sonuçta her çocuk ve her aile kendine özgü.
Sevgiler ve kolay gelsin. Kesintisiz uyuyacağımız günlerin yakın olduğunu ümid etmek istiyorum :)

Hande dedi ki...

Sevgili Elif,güzel paylaşımın için çok teşekkürler,ellerine sağlık çok güzel yazmışsın..Ben de dün Tracy Hogg'un kitabını gözlerim şişinceye kadar okudum..Aman eksik kalmasın diye..Yazılanların çoğunun tersini denediğim bir gün sonunda okudum üstelik kitabı..Ve tahmin et ne oldu ,Beril sadece 1 kez kalktı,mucize gibi bizim için..Sonra okuduğum onca sayfaya,boşu boşuna uykusuz kaldığım geceye üzüldüm..:((Demek ki bebekler kitaplara uymuyor dedim ..

Elif İzbırak Yavuz dedi ki...

Ah o Tracy Hogg yok mu? İnsana kendini nasıl da suçlu hissettiriyor, şöyle hatalı ebeveynlik yapmışsınız, böyle kötü annesiniz diye diye insanın içini sıkıyor. Bu konudaki tüm araştırmalarımızın sonucunda okuyup da kafamıza yatan kaynak www.askdrsears.com oldu.
Gecede 1 kere kalkma haberine pek sevindim, umarım devamı gelir.

Hande dedi ki...

Daha henüz saatin 23:50yi gösterdiği şu sıralarda benim küçük insanım yine eski moduna dönmüş bulunuyor..Demek ki dünkü Tracy'ye inatmış,ya da bana bir mesajmış...Annecim boşver okuyup da yorulma şu kadını 500 sayfa ne öyle..
Klasik bir özdeyişle bitirmek isterim yavrum biz sizi kitapla mı büyüttük?:))

P.S.Yeni linke hemen bakıyorum..

Unknown dedi ki...

Ela doğduğundan bu yana her akşam aynı saatlerde banyo öncesi yatakta oyun + banyo + masaj + emzirme/masal anlatma/ninni söyleme olarak rutni uyguluyoruz. Artık banyodan sonra giyinirken esnemeye başlıyor.
Gündüz de gözlerini kırpıştırmaya başlar başlamaz sallamaya başlıyoruz. Biz de henüz gündüz uykularını salncaktan yatağa alamadık.
Geceleri emmek için en az 3 kez uyanıyor. Ama son zamanlarda her defasında emzirmiyorum, bazen de emziğini veriyorum ve uykuya devam ediyor.
Son birkaç gecedir daha az uyandığını farkettim.
Gece uyanmaları için çözüm nedir bilemedim, ama bizde ehr akşam uykuya dalma konusunda rutin+banyo+masaj çok işe yaradı doğrusu.

Hande dedi ki...

Sevgili dağlar kızı,
Çok doğru rutin çok önemli,Beril'e de hemen hemen her akşam banyo yaptırıyorum..Zaten ilk uykuya dalıştan sonra bizdeki sorun başlıyordu..Biraz da 9 aylık olunca hareketleri artıyor onun da etkisi oldu sanırım..Eskiden daha düzenliydi uykusu..Umarım Elanınki hiç değişmez sevgiler

Related Posts with Thumbnails